Een mes is het oudste gereedschap van de mens en in het bijzonder van de man. Nu hoeven we natuurlijk niet meer al man dagelijks  op jacht voor eten. Een zakmes blijft handig.

Als kind was ik altijd al  gefascineerd hoe MacGyver met zijn zakmes de meest interessante trucs uithaalde. En die interesse is tot nu toe gebleven. Mijn eerste zakmes van het Zwitsers zakmes van Victorinox.

Victorinox uit Zwitserland

Deze zakmessen die je herkent aan de rode kleur met het Zwitserse kruis bestaan al sinds 1897.

De diversiteit en formaten van deze zakmessen is enorm. Helaas ben ik mijn mes kwijt geraakt toen ik door de douane op Schiphol moest. Ik had het vergeten in de bagage te doen en de scanner was onverbiddelijk met een harde piep. Het was inleveren bij de douane of de vlucht missen.

Leatherman multitool

Na een korte tijd begon het weer te kriebelen. Zeker tijdens vakanties waar je soms net even een schroefje moet aandraaien of een boutje losdraaien.

Na wat onderzoek heb ik toen gekozen voor de Leatherman. Qua merk net wat minder bekend, maar daardoor zeker niet minder interessant. Met name in multitools zijn ze onverslaanbaar goed.

Het aantal varianten verschilt enorm. Het assortiment is bijzonder groot.  Het begin bij sleutelhangertools de heavy-duty-tools. Met deze laatste heb je altijd een halve gereedschapskist bij je. Het ideale cadeau voor een man!  Helaas heb ik er nooit een cadeau gekregen, dus heb ik zelf maar de portemonnee getrokken.

Mijn nieuwe Leatherman

Ik heb gekozen voor de Leatherman Wingman van zakmesshop.

leatherman wingman reviewMijn Leatherman ligt standaard in de auto en gaat mee op vakantie.
Het komt namelijk altijd wel een keer van pas. Tijdens de laatste vakantie was de knop van de radiator  ‘dol gedraaid’ fijn als je dan toch het pinnetje met een tangetje van de Leatherman wat graadjes kan opvoeren.


De opties:

De Wingman  is voorzien van 14 gereedschappen. Handig vind ik vooral de schaar, tang,  schroevendraaiers en het mesje  met een halfgekartelde snede

 

Mijn bevinding

Voor minder dan 50 euro heb je onderweg altijd een halve gereedschapskist bij. Misschien niet onmisbaar, maar uitermate handig voor kleine reparatieklusjes onderweg. Ik wil hem niet meer kwijt en zal voortaan beter opletten als ik weer op reis ga met het vliegtuig. Mijn Wingman wil ik niet meer missen.